Zdrowe życieMangostan - owoc bogów

Mangostan – owoc bogów

Mangostan właściwy Garcinia mangostana L. należy do rodziny Clusiaceae (lub Guttiferae). Znany jako garcynia, smaczelina, żółtopla, żółciecz oraz… królowa owoców. To ostatnie z powodu niezwykłego smaku. Jest najlepiej poznanym i ekonomicznie ważnym gatunkiem rodzaju Garcinia. Popyt często przekracza podaż. Drzewo pochodzi z Azji południowo- wschodniej, prawdopodobnie z Archipelagu Malajskiego, występuje również w Ameryce Południowej i Środkowej oraz w Afryce oraz w innych tropikalnych krajach. W Polsce świeże owoce są trudno dostępne, ale suszone można kupić w sklepach ze zdrową żywnością.

Poezja smaku

Owoc mangostanu jest okrągły, wielkością porównywalny do mandarynek (4-7 cm średnicy), pokryty suchą, grubą, ciemnofioletową skórką. Jego miąższ zawiera około 6-8 nasion, jest biały i bardzo soczysty. Aromatyczne owoce uchodzą za najsmaczniejsze spośród owoców tropikalnych. W smaku przypominają morele, pomarańcze lub ananasa. Są jednak trudne do przechowywania, po kilku dniach nie nadają się już do jedzenia.
W tropikalnym klimacie potrzeba około 10 lat, by drzewo zaczęło owocować. W pełni rozwinięte osiąga wysokość 25 m i dostarcza tysiące owoców każdego roku. Uważane jest za roślinę „ultratropikalną”, gdyż nie toleruje temperatury poniżej 4°C, ani powyżej 37°C, sadzonki giną w temperaturze około 7°C.
Mangostan jest spożywany przede wszystkim na surowo, jak deser. Jest dostępny również w postaci soku, zaprawy, syropu oraz jako produkt mrożony bądź w puszce. Z owoców produkuje się także wina i nalewki. Trzymając owoc szypułką ku dołowi, należy nożem całkiem przeciąć skórkę dookoła środka i unieść górną połowę. W ten sposób segmenty miąższu zostaną w górnej połowie skórki i można je łatwo nabierać za pomocą widelca.

Dla zdrowia

Walory smakowe owoców mangostanu idą w parze z ich właściwościami prozdrowotnymi. Roślina zawiera wiele substancji biologicznie czynnych – witaminy (A, B1, B2, B6 i C, E), katechiny i inne kwasy polifenoli, polisacharydy oraz stilbeny. Sole mineralne potasu, wapnia, fosforu, żelaza. Po użyciu na skórkę 6% roztworu chlorku sodowego, w celu eliminacji cierpkości, staje się ona fioletową galaretką, która zawiera błonnik i składniki mineralne (K, Na, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, Cu), a także przeciwutleniacze, jak koenzym Q10. Mangostan jest bogaty w fitoskładniki zwane ksantonami. Szczególnie dużo ksantonów zawiera skórka. Owoce zawierają błonnik i bardzo ważny kwas elagowy, który jest jedną z najsilniejszych substancji antynowotworowych, chroni przed uszkodzeniem nasz materiał genetyczny.

Zapobiega infekcjom

Regularne picie herbaty z mangostanu może wzmacniać organizm i redukować podatność na choroby – za sprawą zawartej w niej dużej ilości witaminy C. Ponadto pomaga na wiele problemów ze skórą, dzięki właściwościom antybakteryjnym. Polecana jest szczególnie osobom o tłustej skórze, ze skłonnościami do wyprysków. Występujące przeciwutleniacze zapobiegają przedwczesnemu starzeniu i pomagają zachować młody wygląd.

Skuteczne odchudzanie

Owoce mangostanu mają mało kalorii a dużo błonnika, dlatego zalecane są osobom na diecie. Herbatka z mangostanu ułatwia odchudzanie, oczyszcza organizm z toksyn i dodaje energii.

Zespół napięcia przedmiesiączkowego

to problem wielu kobiet. Nieustanne wahania nastroju i złe samopoczucie można pokonać za pomocą naparu z suszonego mangostanu, który reguluje poziom hormonów.
Filipińczycy stosują wywar z kory i liści jako środek przeciwgorączkowy i do leczenia pleśniawek. Ekstrakt z kory („amebobójczy”) służył do leczenia dyzenterii pełzakowej. W Indiach, w Tajlandii i w Chinach preparaty ze skórki są używane w przypadku biegunek infekcyjnych, jako leki przeciwbakteryjne. Ściągające właściwości mangostanu wykorzystuje się w zapobieganiu odwodnienia i utracie niezbędnych substancji odżywczych podczas biegunki. Chińczycy i Tahitańczycy wykorzystują antyseptyczne i przeciwbakteryjne właściwości do leczenia zainfekowanych ran, malarii, gruźlicy, rzeżączki i kiły. Na Karaibach herbata z mangostanu znana jest jako woda kreolska. Służy jako lek tonizujący na zmęczenie i złe samopoczucie. W Wenezueli pasożytnicze infekcje skóry są leczone gorącymi okładami z owocu.

Dr James Duke z USA, przez lata zajmujący się właściwościami mangostanu, wykazał, że w ponad 130 schorzeniach owoc ten może okazać się bardzo pomocny. Ze względu na właściwości antyoksydacyjne, owoce mangostanu wpływają na podniesienie odporności i spowalniają procesy starzenia się. Korzystnie działają na siłę mięśni, sprawność stawów i kondycję umysłową, łagodzą także objawy towarzyszące klimakterium.

Piśmiennictwo dostępne w redakcji.

Autor

  • mgr inż. Maja Sędzik

    Mgr inż. Maja Sędzik jest absolwentką Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, kierunek ochrona środowiska. Doktorantka w Katedrze Fizjologii Roślin i Biochemii. Zajmuję się wpływem metali ciężkich i substancji biologicznie czynnych na rośliny. Jest też technikiem usług kosmetycznych.

    Pokaż wszystkie artykuły
Poprzedni artykuł
Następny artykuł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polecane

Najnowsze

Więcej