Aktualnie mamy możliwość najróżniejszego wyboru herbat, tych tradycyjnych, tych z różnymi aromatyzowanymi dodatkami i tych ziołowych.
Polecamy szczególnie zdrowe herbaty ziołowe, niekoniecznie te tradycyjnie zaparzane z pączków i liści z krzewu herbacianego. Wszak herbatą też nazywamy napary z ziół lub z suszu owocowego. Ważne, by poprawiała samopoczucie, by orzeźwiała, ale też mogła zwalczać infekcje i miała korzystny wpływ na nasz organizm.
Herbaty ziołowe
mogą być lekiem, ale lepiej ich używać zawczasu, jako środka profilaktycznego przed infekcjami. Można je komponować dowolnie, pamiętając o odpowiednim czasie zaparzania (nie za krótko). Przygotowane przez nas mieszanki powinny nie tylko wyśmienicie smakować. Przede wszystkim powinny być zdrowe, czyli bez „polepszaczy” smaku i bez konserwantów. Ładnie opakowane, mogą być również miłym prezentem dla bliskich.
Wypróbujmy przepisy na domowe herbaty, idealne na chłodne popołudnia i wieczory.
Z malin
Saszetka herbaty z malin, kilka kawałków skórki z cytryny, 2 plasterki pomarańczy, 2 goździki, 1 plasterek świeżego imbiru, laska cynamonu, 2 łyżeczki miodu. Herbatę zalewamy wrzątkiem, parzymy 10 min, dodajemy pomarańczę, goździki, imbir, cynamon i doprawiamy miodem. Pyszny napój!
Malina jako roślina lecznicza była znana i uprawiana już w starożytności. Od pokoleń suszone owoce są stosowane w stanach gorączkowych, w początkowych przeziębieniach i przy grypie jako środek napotny, szczególnie dla dzieci i osób starszych. Owoce są źródłem witamin i antyoksydantów: witamin C, E i z grupy B (B1, B2,B6), także związków mineralnych, soli potasu, magnezu, wapnia, żelaza. Witamina C aktywuje system immunologiczny, pobudzając wzrost i sprawność komórek odpornościowych typu T i B oraz innych białych ciałek krwi, które zwalczają patologiczne drobnoustroje.
Z róży
Saszetka herbaty z owocu róży, sucha skórka z pomarańczy, łyżeczka lub dwie miodu pszczelego. Herbatę zalewamy wrzątkiem, parzymy 10 min, dodajemy suszoną skórkę pomarańczy i doprawiamy miodem.
Napar z owoców róży uzupełnia niedobory witamin w chorobach przeziębieniowych, w ciąży, przy nadmiernej kruchości naczyń, w kamicy żółciowej i nerkowej. Działa żółciopędnie, rozkurczowo i moczopędnie.
Zawiera dużo witaminy C, witamin z grupy B, witaminy E, K, PP i prowitaminę A, karotenoidy i związki polifenolowe. Odkryty niedawno cenny składnik galaktolipid wykazuje właściwości przeciwzapalne, porównywalne do działania niesteroidowych leków przeciwzapalnych, na przykład aspiryny. Jednak związek ten jest bardzo wrażliwy na działanie wysokich temperatur i powyżej 40°C ulega zniszczeniu.
Z hibiskusa
Saszetka herbaty z hibiskusa, łyżeczka suszonego jabłka, szczypta cynamonu, łyżeczka miodu, najlepiej lipowego. Herbatę zalewamy wrzątkiem, parzymy 10 min, dodajemy suszone jabłko, cynamon i doprawiamy miodem.
Kwiat hibiskusa ma szerokie zastosowanie: w walce z nadciśnieniem tętniczym i w zapobieganiu miażdżycy. Działa przeciwbakteryjnie.
Tradycyjnie był wykorzystywany w leczeniu infekcji przewodu pokarmowego i chorób skóry.
Zawarte w kwiatach mikroelementy, kwasy organiczne i witaminy, w tym naturalna witamina C, powodują, że wyciągi z surowca wzmacniają układ odpornościowy, działają korzystnie w przeziębieniu i nieżytach górnych dróg oddechowych. Związki polifenolowe w kwiatach mają działanie antyoksydacyjne.
Z czarnego bzu
Porcja ekspresowej herbaty z kwiatu czarnego bzu, szczypta cynamonu, 3 goździki, plasterek świeżego imbiru, łyżeczka miodu, najlepiej lipowego. Herbatę zalewamy wrzątkiem, parzymy 10 min, dodajemy cynamon, goździki, imbir i doprawiamy miodem.
Kwiat bzu czarnego stosowany był od dawna jako lek napotny, przeciwgorączkowy i lekko moczopędny, łagodzący objawy przeziębienia, grypy, gorączki, nieżytu nosa i zapalenia zatok. Ze względu na dużą zawartość flawonoidów, kwasów wielofenolowych i licznych kwasów organicznych w kwiatach, mają one zdolność uszczelniania naczyń krwionośnych, zwiększają ich elastyczność.
Odwary z kwiatów stosowane są też zewnętrznie, do płukania, przy zapaleniu jamy ustnej i gardła, w anginie, przy zapaleniu spojówek (w formie okładów) i jako dodatek do kąpieli kosmetycznych.
Herbata z lipy
Porcja ekspresowej herbaty z kwiatostanu lipy, łyżeczka suszonych malin, łyżeczka miodu. Lipę i maliny zalewamy wrzątkiem, parzymy 10 min, doprawiamy miodem.
Kwiatostan lipy zawiera związki śluzowe, osłaniające błonę śluzową dróg oddechowych. Występują tu również flawonoidy, np. tilirozyd, który wykazuje działanie przeciwzapalne, i pochodne kwercetyny, m.in. rutyna, która chroni witaminę C przed utlenianiem. Zawarte w surowcu olejki działają dezynfekująco, uspokajająco i nadają przyjemny zapach. Garbniki działają ściągająco na rozpulchnioną w wyniku infekcji błonę śluzową. Napary lipy wykazują działanie osłaniające, przeciwzapalne i napotne.
Zachęcamy do wypróbowania przepisów na domowe herbaty, idealne na chłodne popołudnia i wieczory.