Home Szukaj Regulamin Kontakt
Menu główne
Strona główna
Prenumerata
Regulamin
Kontakt
Szukaj
Labofarm
IWLF Labofarm
Działy artykułów
Aktualności
Apiterapia
Aromaterapia
Badania
Badania kliniczne
Badania laboratoryjne
Centrum Fitoterapii
Człowiek i natura
Dermatologia
Dodatki żywnościowe
Edukacja
Felieton
Forum Aptekarskie
Herbarium
Historia
Historia i tradycja
Informacja naukowa
Informacje
Kosmeceutyki
Kosmetologia
Kultura
Kwiaty
Monografie roślin leczniczych
Natura i literatura
Natura i sztuka
Naturalne stanowiska
Nauka
Nauka i terapia
Nowości
Nutraceutyki
Od wydawcy
Ogrody
Ogrody botaniczne
Opieka farmaceutyczna
Opinie
Osobliwości
Owoce
Perspektywy
Pielęgnacja
Poczet wielkich fitoterapeutów
Podróże
Polemiki
Prace badawcze
Prawo
Problemy zdrowotne
Przyroda
Rośliny lecznicze
Rośliny niebezpieczne
Rynek
Stanowiska naturalne
Sztuka
Technologia
Terapia
Tradycja
Uprawy
Warzywa
Weterynaria
Wspomnienia
Wydarzenia
Z biblioteki
Z laboratorium
Zielarstwo
Zielnik
Zioła przyprawowe
Menu użytkownika
Nie masz jeszcze konta? Możesz sobie założyć!
Statystyki
userów na stronie: 0
gości na stronie: 4
Artykuły > Zioła przyprawowe

sortuj według: tytułu | daty | popularnosci

Siła oregano
L ebiodka pospolitato po prostu znane wielu miłośnikom kuchni greckiej oregano Origanum vulgare L. O tytułowej sile lebiodki decydują różne jej zalety, zawarte esencjonalnie już w samej nazwie. ..
odsłon: 2225 pokaż artykuł |

Tymianek
Tymianek pospolity Thymus vulgaris L. jest to wiecznie zielony półkrzew o wysokości 20-50 cm. Pędy ma liczne, rozgałęzione, dołem drewniejące.
odsłon: 18269 pokaż artykuł |

Majeranek
Majeran to ziele szczególnie lubiane, potrawom przydaje smaku i zapachu. Dom, który mu hołduje, spod dobrego jest znaku.
odsłon: 11554 pokaż artykuł |

Bazylia
W dawnych czasach pisano o bazylii, że jest szkodliwa dla żołądka i klarowności moczu. Miała też posiadać zdolność rodzenia skorpionów i szkodliwych insektów... Dziś zaliczana jest do wartościowych ziół leczniczych i przyprawowych.
odsłon: 22332 pokaż artykuł |

Wanilia
Jako jedyna spośród przypraw należy do rodziny storczykowatych.
odsłon: 11004 pokaż artykuł |

Szałwia w kuchni
Pewien mistrz kucharski napisał: „Jeśli gotowanie jest wielką operą, to szałwia jest w niej obrażalską i kapryśną primadonną. Lubi mieć scenę tylko dla siebie”...
odsłon: 12298 pokaż artykuł |

Cząber
Przez długie stulecia cząber odgrywał rolę pożytecznej przyprawy kuchennej, stosowanej w różnych krajach, zwłaszcza w Grecji i w Rzymie.
odsłon: 17835 pokaż artykuł |

Cynamon
Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw korzennych, bardzo przyjemną w zapachu. Wzmaga apetyt i ułatwia trawienie. Obecnie stosowany jest najczęściej jako przyprawa do deserów, ciast i pierników, ale ma też inne, liczne zastosowania.
odsłon: 16140 pokaż artykuł |

Hyzop lekarski
Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis L.), znany wcześniej także jako izop, a w medycynie ludowej pod nazwą józefek lub józefka, jest zimotrwałym półkrzewem z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae), dawniej wargowych (Labiateae).
odsłon: 30974 pokaż artykuł |

Zioła przyprawowe w kuchni i w apteczce
Do najczęściej stosowanych w naszej kuchni ziół przyprawowych należą bazylia, cząber ogrodowy, majeranek, melisa, szałwia lekarska, tymianek, hyzop, lebiodka, lubczyk, arcydzięgiel, estragon, mięta, oregano i rozmaryn.
odsłon: 13409 pokaż artykuł |


strona: [1] | wszystkich artów: 10

Najczęściej czytane
Zioła na choroby...
Fitoterapia w cho...
Ruszczyk kolczast...
Reumatoidalne zap...
Selen - pierwiast...
Propolis, mleczko...
Nadciśnienie tę...
Mniszek lekarski
Rośliny leczą b...
Lucerna - niedoce...
Pomarańcza
Polifenole rośli...
Kora dębu i dęb...
Forum Naukowe W G...
Wąkrota azjatyck...
Ostropest plamist...
Zioła na dziecie...
Czosnek - Antybio...
Rumianek
Zioła dla niemow...
Reklama
IWLF Labofarm Centrum Fitoterapii
Nasze leki
IWLF Labofarm IWLF Labofarm IWLF Labofarm
Facebook Panacea
© 2005-2018 Panacea.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.