Home Szukaj Regulamin Kontakt
Menu główne
Strona główna
Prenumerata
Regulamin
Kontakt
Szukaj
Labofarm
IWLF Labofarm
Działy artykułów
Aktualności
Apiterapia
Aromaterapia
Badania
Badania kliniczne
Badania laboratoryjne
Centrum Fitoterapii
Człowiek i natura
Dermatologia
Dodatki żywnościowe
Edukacja
Felieton
Forum Aptekarskie
Herbarium
Historia
Historia i tradycja
Informacja naukowa
Informacje
Kosmeceutyki
Kosmetologia
Kultura
Kwiaty
Monografie roślin leczniczych
Natura i literatura
Natura i sztuka
Naturalne stanowiska
Nauka
Nauka i terapia
Nowości
Nutraceutyki
Od wydawcy
Ogrody
Ogrody botaniczne
Opieka farmaceutyczna
Opinie
Osobliwości
Owoce
Perspektywy
Pielęgnacja
Poczet wielkich fitoterapeutów
Podróże
Polemiki
Prace badawcze
Prawo
Problemy zdrowotne
Przyroda
Rośliny lecznicze
Rośliny niebezpieczne
Rynek
Stanowiska naturalne
Sztuka
Technologia
Terapia
Tradycja
Uprawy
Warzywa
Weterynaria
Wspomnienia
Wydarzenia
Z biblioteki
Z laboratorium
Zielarstwo
Zielnik
Zioła przyprawowe
Menu użytkownika
Nie masz jeszcze konta? Możesz sobie założyć!
Statystyki
userów na stronie: 0
gości na stronie: 4
Artykuły > Terapia > Naturalne oczyszczanie organizmu

Panacea Nr 2 (59), kwiecień - czerwiec 2017 strony: 22-24

Naturalne
oczyszczanie organizmu

Oczyszczanie organizmu to określenie intrygujące, zwłaszcza w czasach, gdy zdrowy styl życia zyskuje coraz więcej zwolenników i stale rośnie świadomość potrzeby stosowania spersonalizowanej diety. Idea gruntownego oczyszczenia, dającego poczucie odmłodzenia, lekkości, szczęścia i pełni sił, nie jest wynalazkiem naszych czasów. Ludzie zawsze poszukiwali surowców i sposobów na oczyszczenie organizmu. Czy istnieje uniwersalna metoda pozbycia się szkodliwych złogów, latami gromadzących się w naszych tkankach? Czy można kompleksowo oczyścić organizm? Uniwersalna odtrutka, podobnie jak znane z historii farmacji panacee, mitrydaty, driakwie nie istnieje, ale dzięki zastosowaniu odpowiednich metod, można przyspieszyć eliminację z organizmu wielu niebezpiecznych toksyn.

Toksyczny depozyt
Toksyny docierają do nas nieustannie. Przyjmujemy je żyjąc w zanieczyszczonym, pełnym tworzyw sztucznych środowisku, spożywamy z wysoko przetworzoną, wręcz szkodliwą żywnością, świadomie sięgamy po nie, nieumiarkowanie korzystając z używek. Podtruwa nas również większość leków, które poza działaniem leczniczym, wykazują działania niepożądane. Źródłem toksyn jest też nasz własny organizm. W trakcie procesów i przemian zachodzących w każdej komórce i tkance, powstają produkty szkodliwe - endotoksyny, które zdrowy organizm sprawnie wydala. Toksyny produkują bytujące w nas drobnoustroje, szczególnie niebezpieczne są związki wydzielane przez chorobotwórcze szczepy bakterii i grzybów.
Na skutek rozmaitych dysfunkcji, wydalanie toksyn może być zaburzone, co powoduje ich gromadzenie w ustroju, potęguje szkodliwość i zagraża homeostazie, a zatem i zdrowiu. Niebezpieczne substancje rozpuszczalne w tłuszczach oraz metale ciężkie mogą ulegać kumulacji w tkance tłuszczowej i kościach, tworząc niebezpieczny depozyt. Wśród niezliczonych toksyn, na których działanie jesteśmy stale narażeni, najważniejszymi są metale ciężkie, rakotwórcze węglowodory aromatyczne, obecne w dymie tytoniowym i smogu, pochodzące z żywności mykotoksyny i azotany, powstające w jelitowych procesach gnilnych amoniak i nitrozoaminy, antybiotyki i sterydy stosowane w hodowli zwierząt mięsnych oraz herbicydy i pestycydy z uprawy roślin.

Jak pozbywamy się toksyn?
Poszczególne substancje toksyczne wydalane są drogami optymalnymi z punktu widzenia bezpieczeństwa organizmu. Procesy metabolizmu, biotransformacji i eliminacji pozwalają na wydajne i bezpieczne usuwanie większości groźnych związków, stanowiąc jeden z najważniejszych mechanizmów utrzymania homeostazy.

Większość toksyn wydalana jest z moczem, kałem, wydychanym powietrzem, z potem i innymi płynami ustrojowymi, tkanką włosów, paznokci i martwym naskórkiem.

Modyfikując te procesy, można przyspieszyć wydalanie szkodliwych substancji, wspomagając naturalne oczyszczanie organizmu.

Niebezpieczne używki i leki
Z używkami i z lekami wprowadzane są do organizmu szkodliwe substancje. Rezygnacja lub ograniczenie używek, zmniejsza ryzyko ich szkodliwego działania. Podobnie z lekami (i suplementami!). Powinniśmy je zażywać tylko wtedy, gdy są nam rzeczywiście potrzebne! Celem reklamy jest zwiększenie sprzedaży, a nie edukacja zdrowotna!

Dieta sprzyja oczyszczaniu
Działaniem prewencyjnym w oczyszczaniu organizmu jest eliminowanie z codziennej diety szkodliwych składników pokarmowych, przy jednoczesnym zwiększeniu spożycia produktów wspomagających oczyszczanie. Wybierając produkty na nasz stół, kierujmy się nie tylko ceną, ale i jakością.

TYTUL
Wiosenna sałatka oczyszczająca W medycynie ludowej jednym z zalecanych środków na oczyszczenie organizmu jest wiosenna sałatka oczyszczająca. Wykorzystuje się młode listki i kwiaty wiosennych ziół, zebranych ze stanowisk czystych, oddalonych od zakładów przemysłowych, siedzib ludzkich i dróg. Listki mniszka lekarskiego, pokrzywy, szczawiu, bluszczyku kurdybanku, krwawnika, szczawika zajęczego i babki - po opłukaniu i rozdrobnieniu można wymieszać z sosem (oliwa, ocet balsamiczny, sól, cukier do smaku) i niewielką ilością roztartego z solą czosnku. Dobierając ilość poszczególnych składników, warto zapoznać się ze smakiem każdego surowca z osobna. Do sałatki można dodać prażone nasiona słonecznika lub dyni oraz pokrojone na cząstki pomidorki koktajlowe i gotowane na twardo jaja. Poza walorami smakowymi, sałatka ma właściwości moczopędne, silnie stymuluje wydzielanie żółci i soków trawiennych. Medycyna ludowa przypisuje jej czyszczenie krwi. Wymienione surowce stosujmy na co dzień.

Owoce oczyszczające
Ze względu na obfitość witamin, mikroelementów, pektyn i różnych substancji aktywnych biologicznie, owoce sezonowe mają duże znaczenie w diecie oczyszczającej. Ich spożycie stymuluje oczyszczanie wątroby, wydzielanie żółci, przyspiesza perystaltykę i zwiększa wydalanie moczu, co sprzyja eliminacji toksyn. Przez cały rok oczekiwane truskawki, maliny, porzeczki, agrest, czereśnie i wiśnie, owoce borówki czernicy i poziomki, poza znakomitymi walorami smakowymi mają cenne właściwości oczyszczające. Dotyczy to owoców regionalnych, hodowanych naturalnie, z zachowaniem rygorów dopuszczalnych stężeń substancji szkodliwych, takich jak pestycydy, herbicydy, metale ciężkie. Nie przegapmy sezonu ich występowania i wykorzystajmy ich potencjał oczyszczający.

Post czy głodówka?
Jedną z metod oczyszczania jest post, zalecany niemal w każdej kulturze i religii. Czasowe ograniczenie spożycia pokarmu przyspiesza detoksykację, również trucizn zmagazynowanych w tkance tłuszczowej. Jednak dłuższe głodówki niosą też zagrożenia, związane np. z transmisją drobnoustrojów ze światła jelit do krwioobiegu i ryzykiem zakażenia. Niebezpieczny jest również reefiding syndrome - mogący wystąpić po długotrwałym poście, przy ponownym, nieumiejętnym włączeniu odżywiania. Najrozsądniejsze jest regularne, czasowe (np. raz w tygodniu) ograniczanie ilości pokarmów, bez ograniczenia spożycia wody. Głodówkę najlepiej skonsultować z dietetykiem.

Wspomaganie ziołowe
Roślinne surowce lecznicze, dzięki zawartym w nich substancjom, mogą usprawniać procesy oczyszczania. Zarówno medycyna ludowa, jak i współczesne ziołolecznictwo przypisuje niektórym surowcom właściwości odtruwające lub przyspieszające oczyszczanie. Surowce te nasilają eliminację toksyn poprzez przyspieszenie metabolizmu, zwiększenie sekrecji żółci przez wątrobę i pęcherzyk żółciowy, nasilenie perystaltyki i zwiększenie wydalanego moczu. Zarówno wątroba, jak i nerki stanowią filtry, które oczyszczają krew z toksyn. Podejmując terapię oczyszczającą, warto wcześniej ustalić, jak długo ma trwać i jaki cel chcemy osiągnąć. Plan oczyszczania możemy oprzeć na jakimś cyklu życiowym, według którego działamy na co dzień: dzień, tydzień, miesiąc. By lepiej kontrolować realizację, warto zapisywać wagę, zjedzoną ilość poszczególnych produktów, czas i rodzaj ćwiczeń etc.

Eliminacja toksyn z moczem
Z moczem wydalane są toksyny rozpuszczalne w wodzie. Zaburzenia pracy nerek mogą powodować zwiększenie w osoczu stężenia sodu, chlorków, kwasu moczowego, mocznika. Nasilając przepływ nerkowy, filtrację i zwiększając ilość wydalanego moczu, można przyspieszyć oczyszczanie organizmu i ułatwić normalizację ciśnienia krwi. Substancje i surowce akwaretyczne i moczopędne stosuje się w toksykologii przy zatruciach związkami rozpuszczalnymi w wodzie i wydalanymi przez nerki. Surowce te na ogół dostarczają także cennych składników mineralnych. Najważniejsze to liść pokrzywy, ziele skrzypu, liść brzozy, kłącze perzu, ziele fiołka trójbarwnego. Najlepiej stosować je kilkakrotnie w ciągu dnia, w postaci wodnych naparów do picia, by zwiększyć efekt oczyszczający. Wśród składników diety, przyspieszających eliminację toksyn z moczem, zwraca uwagę surowy korzeń pietruszki, którego spożycie wywołuje silny efekt moczopędny. Podobny efekt pojawia się po spożyciu większych ilości owoców, zwłaszcza truskawek, poziomek i porzeczek.

Oczyszczanie wątroby
i eliminacja toksyn żółcią Wątroba stanowi laboratorium i filtr, dzięki którym docierająca do niej krew oczyszczana jest z toksyn. Związki te ulegają zmetabolizowaniu i biotransformacji, potem wydalane są z żółcią. Żółć stopniowo gromadzi się w pęcherzyku żółciowym, a stamtąd jest wydzielana, by wspomóc proces trawienia tłuszczów. Nasilenie procesu tworzenia, jak i wydzielania żółci wspomaga oczyszczanie wątroby i całego organizmu. Wśród surowców leczniczych wiele gatunków żółciopędnych i żółciotwórczych równolegle wykazuje inne działania korzystne z perspektywy oczyszczania organizmu. Poza działaniem żółciopędnym i żółciotwórczym, mniszek przyspiesza opróżnianie woreczka żółciowego, zapobiega stłuszczeniu wątroby, cykoria działa moczopędnie, jest prebiotykiem poprawiającym kondycję naturalnej flory jelitowej, kocanki piaskowe pobudzają pracę trzustki i wzmacniają naczynia krwionośne, mięta zmniejsza napięcie dróg żółciowych, hamuje rozwój drobnoustrojów gnilnych, kminek działa rozkurczowo i wiatropędnie, dziurawiec łagodzi bóle spastyczne dróg żółciowych, rumianek pospolity łagodzi stany skurczowe, działa przeciwzapalnie.

Ostropest plamisty
Jest składnikiem, który warto okresowo włączyć do diety. Przyspiesza regenerację wątroby i eliminuje wolne rodniki. Spożywanie mielonych nasion ostropestu wspomaga regenerację struktur endoplazmatycznych hepatocytów, przyspiesza regenerację ich błon komórkowych, działa cytoprotekcyjnie, antyoksydacyjnie, zwiększa stężenie ochronnego, wątrobowego glutationu i stymuluje biosyntezę białek. Najcenniejsze są świeżo zmielone nasiona, które w niewielkiej ilości można dodawać do posiłków.

Nasilają perystaltykę
i oczyszczają jelito grube Przyspieszając pasaż jelitowy mas kałowych, można zmniejszyć ryzyko wchłaniania z jelit toksyn, które powstają w trakcie procesów gnilnych, zwłaszcza przy zaparciach. Przykładem mogą być wytwarzane przez bakterie jelitowe, z obecnych w wędlinach azotanów, rakotwórcze nitrozoaminy, które z czasem trafiają do krwioobiegu. Wśród składników diety, właściwości oczyszczające jelita wykazują wszelkie owoce i warzywa bogate w błonnik, którego różne frakcje nie tylko przyspieszają pasaż jelitowy, ale stanowią cenny element prebiotyczny. W trakcie stosowania surowców przyspieszających pasaż jelitowy, podobnie jak w przypadku surowców moczopędnych, należy pić dużo wody, by uzupełniać poziom elektrolitów.
Gatunkami z pogranicza diety i terapii, których pęczniejące w trakcie maceracji nasiona oczyszczają jelita, są babka płesznik, babka jajowata i siemię lniane. Wśród surowców o silniejszym działaniu, które z powodzeniem można stosować na początku kuracji oczyszczającej, jest kora kruszyny, korzeń rzewienia, owoc i liść senesu. Surowców tych nie stosujemy długotrwale, nie są wskazane dla kobiet w ciąży.

Zioła prebiotyczne
To surowce wspomagające naturalną florę jelitową, jedną z jej funkcji jest rozkładanie toksyn i ograniczenie procesów gnilnych. Odżywiając symbiotyczną florę jelitową, wspomagamy system odpornościowy i syntezę witamin. Wśród surowców prebiotycznych należy wymienić mniszek, cykorię, czosnek, cebulę, topinambur, oman wielki.

Mieszanki przyspieszające oczyszczanie
Według prof. A. Ożarowskiego: Ziołolecznictwo. Poradnik dla lekarzy, Wwa1983; Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Wwa 1987.

ZIOŁA ODTRUWAJĄCE WĄTROBĘ - ŻÓŁCIOPĘDNE. Zmieszać po 50 g korzeni cykorii i mniszka, po 25 g ziela mięty, drapacza, potłuczonych owoców kopru i 10 g kwiatów wrotyczu. 11 łyżki ziół zalać 2 szklankami wody i zagotować na wolnym ogniu do wrzenia. Odstawić na 15`, pić po 1 szklanki 3 x dziennie.

ZIOŁA OGÓLNIE ODTRUWAJĄCE (I) .Zmieszać po 50 g ziela skrzypu, ziela mięty pieprzowej, korzenia łopianu, po 25 g rdestu ptasiego, liści orzecha włoskiego, kwiatów czarnego bzu i kwiatów chabru. Zalać 2 łyżki ziół 21 szklanki wody ciepłej i odstawić na 30` do napęcznienia. Ogrzewać powoli do zagotowania, odstawić na 15` i przecedzić. Pić 2/3 szklanki 3 x dziennie między posiłkami, jako środek odtruwający, moczopędny.

ZIOŁA OGÓLNIE ODTRUWAJĄCE (II). Zmieszać po 50 g kłącza perzu, ziela rdestu ptasiego i ziela szanty oraz po 25 g ziela fiołka trójbarwnego, korzenia łopianu, korzenia wilżyny i kwiatów kasztanowca. Zalać 2 łyżki ziół 21 szklanki ciepłej wody i odstawić na 30` do napęcznienia. Ogrzewać do zagotowania, odstawić na 10` i przecedzić. Pić 2/3 szklanki 3 x dziennie.

Wysiłek fizyczny oczyszcza
Intensywny ruch mobilizuje aktywność wydzielniczą narządów wewnętrznych i gruczołów dokrewnych. Praca mięśni pobudza krążenie, przyspiesza metabolizm i zwiększa aktywność gruczołów potowych. Pocenie się pomaga regulować wzrastającą na skutek pracy mięśni temperaturę, i jednocześnie przyspiesza eliminację toksyn przez skórę. Wraz z potem tracimy sole mineralne, więc intensywnym ćwiczeniom powinno towarzyszyć zwiększone spożycie wody.

DZIAŁANIA SPRZYJAJĄCE ODTRUWANIU
1) Ograniczenie spożycia cukru, również w formie słodyczy i słodkich napojów.
2) Ograniczenie spożycia mięsa, rezygnacja ze spożywania niskiej jakości wędlin i przetworzonych przemysłowo produktów mięsnych.
3) Rezygnacja ze spożycia tłuszczów sztucznie utwardzanych, na rzecz oliwy lub masła klarowanego.
4) Zwiększenie w diecie udziału owoców i warzyw, zwłaszcza gotowanych na parze. Wśród warzyw, które przyspieszają oczyszczanie wątroby i zwiększają wydzielanie żółci, zwróćmy uwagę na czarną rzodkiew, rzeżuchę i mniszek, które zapobiegają zaleganiu żółci i zmniejszają ryzyko stłuszczenia wątroby.
5) Korzystanie z obfitości sezonowych owoców, warzyw i surowców ziołowych.

dr n. farm. Piotr Kaczmarczyk

Dr n. farm. Piotr Kaczmarczyk jest czynnym zawodowo farmaceutą, wykładowcą, publicystą ("Panacea", "Focus", "Polityka", "Żyjmy dłużej" i inne), autorem ponad 200 publikacji, w tym 8 opracowań książkowych. Były prezes Kieleckiego Oddziału PTFarm oraz członek Kieleckiej Okręgowej Rady Aptekarskiej. Zainteresowania naukowe autora obejmują głównie etnobotanikę, zielarstwo farmaceutyczne, historię farmacji i medycyny oraz żywienie kliniczne.

Piśmiennictwo:
tekst

Piśmiennictwo dostępne w rekacji.



Najczęściej czytane
Zioła na choroby...
Fitoterapia w cho...
Ruszczyk kolczast...
Reumatoidalne zap...
Selen - pierwiast...
Propolis, mleczko...
Nadciśnienie tę...
Mniszek lekarski
Lucerna - niedoce...
Rośliny leczą b...
Pomarańcza
Polifenole rośli...
Kora dębu i dęb...
Forum Naukowe W G...
Wąkrota azjatyck...
Ostropest plamist...
Zioła na dziecie...
Czosnek - Antybio...
Rumianek
Zioła dla niemow...
Reklama
IWLF Labofarm Centrum Fitoterapii
Nasze leki
IWLF Labofarm IWLF Labofarm IWLF Labofarm
Facebook Panacea
© 2005-2018 Panacea.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.