Home Szukaj Regulamin Kontakt
Menu główne
Strona główna
Prenumerata
Regulamin
Kontakt
Szukaj
Labofarm
IWLF Labofarm
Działy artykułów
Aktualności
Apiterapia
Aromaterapia
Badania
Badania kliniczne
Badania laboratoryjne
Centrum Fitoterapii
Człowiek i natura
Dermatologia
Dodatki żywnościowe
Edukacja
Felieton
Forum Aptekarskie
Herbarium
Historia
Historia i tradycja
Informacja naukowa
Informacje
Kosmeceutyki
Kosmetologia
Kultura
Kwiaty
Monografie roślin leczniczych
Natura i literatura
Natura i sztuka
Naturalne stanowiska
Nauka
Nauka i terapia
Nowości
Nutraceutyki
Od wydawcy
Ogrody
Ogrody botaniczne
Opieka farmaceutyczna
Opinie
Osobliwości
Owoce
Perspektywy
Pielęgnacja
Poczet wielkich fitoterapeutów
Podróże
Polemiki
Prace badawcze
Prawo
Problemy zdrowotne
Przyroda
Rośliny lecznicze
Rośliny niebezpieczne
Rynek
Stanowiska naturalne
Suplementy diety
Sztuka
Technologia
Terapia
Tradycja
Uprawy
Warzywa
Weterynaria
Wspomnienia
Wydarzenia
Z biblioteki
Z laboratorium
Zielarstwo
Zielnik
Zioła przyprawowe
Menu użytkownika
Nie masz jeszcze konta? Możesz sobie założyć!
Statystyki
userów na stronie: 0
gości na stronie: 3
Artykuły > Nowości > Pożyteczne owoce maliny czarnej

Panacea Nr 1 (38), styczeń - marzec 2012 strona: 23

Pożyteczne owoce maliny czarnej

Rodzaj malina Rubus jest jednym z około stu rodzajów klasyfikowanych w obrębie rodziny Rosaceae. Obejmuje około 250 gatunków, spośród których około 100 występuje na terenie Europy zachodniej i środkowej. Do najbardziej znanych należy malina właściwa Rubus idaeus, dostarczająca jadalnych owoców i liści, popularnych jako surowiec garbnikowy. W medycynie ludowej owoce maliny właściwej, zwanej też maliną czerwoną, są znane z właściwości leczniczych, napotnych i przeciwzapalnych, wykorzystywanych szczególnie w okresie przeziębień i infekcji wirusowych.
W ostatnich latach prowadzone są intensywne badania nad gatunkiem maliny czarnej, zwanej również maliną zachodnią Rubus occidentalis. Koncentrują się na owocach, jako źródle antocyjanów i elagotanin. Malina czarna, w licznych odmianach, jest uprawiana w Ameryce Północnej. Jej owoce, barwy prawie czarnej, są bardziej aromatyczne niż owoce maliny czerwonej i charakteryzują się większą ilością drobnych pestek. W Polsce znana jest i hodowana odmiana tego gatunku o nazwie Litacz.

Uważa się, że wśród owoców różnych gatunków malin, owoce maliny czarnej są najbogatszym źródłem antocyjanów.

Dominują tu dwa związki: 3-O-ksylozylorutynozyd i 3-O-rutozyd cyjanidyny.
Owoce stanowią również najbogatsze źródło naturalnych antyoksydantów. Nie tylko antocyjanów i pochodnych kwasu elagowego (elagotanin), również witaminy C i E.
Szczególne znaczenie, jakie obecnie przypisuje się czarnej malinie, to przede wszystkim właściwości prewencyjne w nowotworach przełyku, jelita grubego i jamy ustnej. Wykazano, że liofilizaty z owoców czarnych malin, podawane w diecie na poziomie 5% lub 10%, znacząco hamują indukcję zmian nowotworowych, jak również ich rozwój na poszczególnych etapach progresji. W badaniach na szczurach, z nowotworem jelita grubego, indukowanym azoksymetanem, stwierdzono ochronne działanie liofilizatu z owoców czarnej maliny, poprzez zmniejszenie ogólnej liczby zmian nowotworowych (gruczolaków i gruczolakoraków) o 42%, 45% i 71% – przy zastosowaniu diety zawierającej dodatek: odpowiednio 2,5%, 5% i 10% liofilizatu z owoców. Badania te potwierdzają wysoki potencjał antyutleniający owoców R. occidentalis i ich wpływ na ograniczanie oksydacyjnych uszkodzeń DNA.
W innych badaniach, przeprowadzonych na grupie 25 pacjentów ze stwierdzonym rakiem jelita grubego i polipami (stany preneoplastyczne), podawano sproszkowane owoce czarnych malin w dawce 60 g na dzień (3 x 20 g) przez 2-4 tygodnie. Badania komórek prawidłowych i nowotworowych, pobranych od 23 pacjentów przed i po terapii wykazały, że w rezultacie diety wzbogaconej w antocyjany z czarnych malin, była hamowana proliferacja komórek nowotworowych i nasilały się procesy ich apoptozy, bez wpływu na wzrost komórek prawidłowych. Wśród mechanizmów molekularnych aktywności przeciwnowotworowej owoców czarnych malin, wobec niektórych linii komórek nowotworowych, wymienia się hamowanie faz cyklu komórkowego, m.in. poprzez hamowanie ekspresji niektórych białek i aktywności cyklinozależnych kinaz, hamowanie czynnika NFcB i inne. Obok antocyjanów i pochodnych kwasu elagowego, jako aktywne składniki ekstraktów z owoców malin, odpowiedzialne za właściwości prewencyjne wobec niektórych nowotworów, wymienia się również kwas ferulowy i ß-sitosterol. W badaniach in vitro na liniach komórkowych wykazano również właściwości owoców malin hamujące wzrost linii HL-60 (linia komórkowa białaczki promielocytarnej). Potwierdzono wysoką aktywność wobec linii HL-60 sangwiny H-6, głównego składnika zespołu elagotanin z owoców maliny, zarówno czarnej i jak popularnej maliny czerwonej. Elagotaniny występujące w malinach mają również właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwbakteryjne.

Surowce roślinne stanowiące tzw. owoce jagodowe (owoce malin, truskawek, wiśni, czarnej porzeczki) są bogatym źródłem antocyjanów, naturalnych antyoksydantów.

Uwzględniając fakt, że w owocach malin dodatkowo występują biologicznie aktywne elagotaniny, warto po nie sięgać w okresie letnim, jako po cenne uzupełnienie codziennej diety. Zimą i jesienią, w okresie nasilonych infekcji, należy pić sok malinowy lub herbatki malinowe z wysuszonych owoców.

dr hab. farm. Mirosława Krauze-Baranowska, prof. nadzw.
mgr farm. Magdalena Skóra-Majdan
- Katedra i Zakład Farmakognozji z Ogrodem Roślin Leczniczych Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego

Piśmiennictwo:
Seeram N.P., Adams L.S., Zhang Y., Lee R., Sand D., Scheuller H.S., Heber D. J. Agric. Food Chem. 54/2006, 9329- 39; Beattie J., Crozier A., Duthie G.G. Curr. Nutr. Food Sci. 1/2005, 71-86; Harris G.K., Gupta A., Nines R.G., Kresty L.A., Habib S.G., Frankel W.L., La Perle K., Gallaher D.D., Schwartz S.J., Stoner G.D. Nutr. Cancer, 51/2001, 207-17; Coates E.M., Popa G., Gill C., McCann M., McDougall G., Stewart D., Rowland I.J. J. Carcinogenesis (2007), 6:4https://www.carcinogenesis. com/content/6/I/4; DuncanF.J., Jason R.M., Brian C., Wulff B.C. Cancer Prev. Res. 2/2009, 665-72.



Najczęściej czytane
Zioła na choroby...
Fitoterapia w cho...
Ruszczyk kolczast...
Reumatoidalne zap...
Selen - pierwiast...
Lucerna - niedoce...
Nadciśnienie tę...
Propolis, mleczko...
Mniszek lekarski
Rośliny leczą b...
Pomarańcza
Wąkrota azjatyck...
Polifenole rośli...
Kora dębu i dęb...
Forum Naukowe W G...
Ostropest plamist...
Zioła na dziecie...
Czosnek - Antybio...
Zioła dla niemow...
Rumianek
Reklama
IWLF Labofarm Centrum Fitoterapii Panacea na poczcie
Nasze leki
IWLF Labofarm IWLF Labofarm IWLF Labofarm
Facebook Panacea
© 2005-2019 Panacea.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.