Home Szukaj Regulamin Kontakt
Menu główne
Strona główna
Prenumerata
Regulamin
Kontakt
Szukaj
Labofarm
IWLF Labofarm
Działy artykułów
Aktualności
Apiterapia
Aromaterapia
Badania
Badania kliniczne
Badania laboratoryjne
Centrum Fitoterapii
Człowiek i natura
Dermatologia
Dodatki żywnościowe
Edukacja
Felieton
Forum Aptekarskie
Herbarium
Historia
Historia i tradycja
Informacja naukowa
Informacje
Kosmeceutyki
Kosmetologia
Kultura
Kwiaty
Monografie roślin leczniczych
Natura i literatura
Natura i sztuka
Naturalne stanowiska
Nauka
Nauka i terapia
Nowości
Nutraceutyki
Od wydawcy
Ogrody
Ogrody botaniczne
Opieka farmaceutyczna
Opinie
Osobliwości
Owoce
Perspektywy
Pielęgnacja
Poczet wielkich fitoterapeutów
Podróże
Polemiki
Prace badawcze
Prawo
Problemy zdrowotne
Przyroda
Rośliny lecznicze
Rośliny niebezpieczne
Rynek
Stanowiska naturalne
Suplementy diety
Sztuka
Technologia
Terapia
Tradycja
Uprawy
Warzywa
Weterynaria
Wspomnienia
Wydarzenia
Z biblioteki
Z laboratorium
Zielarstwo
Zielnik
Zioła przyprawowe
Menu użytkownika
Nie masz jeszcze konta? Możesz sobie założyć!
Statystyki
userów na stronie: 0
gości na stronie: 1
Artykuły > Kwiaty > Kwiaty jadalne - Aksamitka Tagetes L.

Panacea Nr 3 (32), lipiec - wrzesień 2010 strona: 34

Kwiaty jadalne - Aksamitka Tagetes L.

Należy do rodziny astrowatych Asteraceae. Rodzaj Tagetes obejmuje ponad 20 gatunków, występujących w stanie naturalnym w Ameryce Środkowej, Południowej i w Meksyku. Do Europy aksamitkę sprowadzono w roku 1573. Jest rośliną zielną, przeważnie jednoroczną, o silnych, wyprostowanych łodygach. Tworzy rozgałęzione krzewinki. Liście są pierzastoklapowane lub pierzastosieczne, ząbkowane. Kwiatostanowe koszyczki aksamitki są najczęściej barwy żółtej, pomarańczowej i czerwonej. Mogą być jednobarwne bądź pstrokate, pojedyncze lub zebrane w złożone główki. Skrajne płatki są języczkowe, wewnętrzne rurkowate. Owocem jest niełupka, z krótkim szczeciniastym puchem.

Do najbardziej rozpowszechnionych gatunków z rodzaju Tagetes należą aksamitka rozpierzchła Tagetes patula, aksamitka wzniesiona (syn. wielkokwiatowa) Tagetes erecta oraz aksamitka drobna Tagetes minuta. U aksamitki rozpierzchłej kwiaty, o średnicy od 4 do 6 cm, osadzone są pojedynczo na długich szypułkach. Wysokość roślin waha się w granicach od 20 do 40 cm. Aksamitka wzniesiona ma silne, sztywne i rozgałęzione pędy, na których osadzone są pojedynczo, na długich szypułkach, okazałe (5-15 cm średnicy) koszyczki kwiatowe (największe u aksamitek). Aksamitka drobna może dorastać do 2 m wysokości. Nazwa jej pochodzi od bardzo drobnych, żółtych, 4-5-płatkowych kwiatków o średnicy od 10 do 15 mm, które pojawiają się na zakończeniach łodyg.

Aksamitka jest rośliną leczniczą i przyprawową, ale także ozdobną i kosmetyczną. Płatki jej kwiatów stanowią jedno z najbogatszych i najcenniejszych źródeł karotenoidów – barwników o działaniu przeciwutleniającym i przeciwnowotworowym. Wyciąg z kwiatów aksamitki zawiera około 27% karotenoidów, w tym estry ksantofili 86,1%, estry kryptoksantyny 1,5%, ß-karoten 0,4%. Zawartość ksantofili w suchej masie kwiatów aksamitki wynosi 17,8 g·kg-1. Najważniejszym związkiem tej grupy barwników jest luteina.

Wzrost zainteresowania wykorzystaniem naturalnych barwników roślinnych w przemyśle spożywczym przyczynił się do rozwoju badań nad składem chemicznym kwiatów z rodzaju Tagetes. Kwiaty aksamitek uznano za cenne źródło karotenoidów, ponadto takich związków biologicznie aktywnych, jak tiofeny, saponiny triterpenowe, garbniki, cholina, śluzy i flawonoidy (9-22%). Flawonoidy obecne w liściach i kwiatach aksamitki to przede wszystkim kwercetagetyna, patuletina, patuletrina, myricetyna, kwercetyna, luteolina i kempferol.

Aksamitkę charakteryzuje intensywny, balsamiczno- gorzki smak oraz korzenno-kamforowy zapach. Z kwiatów przyrządza się herbaty. Możemy też nimi przyprawiać tłuste dania mięsne, zupy, różnego rodzaju sosy i pasty rybne. W Ameryce i w Indiach z roślin Tagetes minuta otrzymywany jest cieszący się dużą popularnością jako przyprawa olejek „aksamitkowy”. W Meksyku, w Peru i w Indiach kwiaty są powszechnie stosowane do barwienia potraw.

Kwiaty aksamitki wykorzystywane są także w kosmetyce, m.in. jako składnik perfum, oraz w fitoterapii i w aromaterapii. Według nomenklatury medycznej, rośliny z rodzaju Tagetes zaliczane są do roślin aromatycznych, zawierających biologicznie czynne składniki, głównie pochodzenia olejkowego, o działaniu moczopędnym, rozkurczowym i przeciwzapalnym. W okulistyce szczególne znaczenie farmakologiczne ma luteina – główny składnik szerokiej gamy preparatów okulistycznych.

dr hab. inż. Monika Grzeszczuk, mgr inż. Anna Kawecka
- Zakład Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Zachodniopomorskiego
Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie

dr hab. inż. Dorota Jadczak, prof. nadzw.
- Zakład Warzywnictwa Zachodniopomorskiego
Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie



Najczęściej czytane
Zioła na choroby...
Fitoterapia w cho...
Ruszczyk kolczast...
Reumatoidalne zap...
Selen - pierwiast...
Lucerna - niedoce...
Nadciśnienie tę...
Propolis, mleczko...
Mniszek lekarski
Rośliny leczą b...
Pomarańcza
Wąkrota azjatyck...
Polifenole rośli...
Kora dębu i dęb...
Forum Naukowe W G...
Ostropest plamist...
Zioła na dziecie...
Czosnek - Antybio...
Zioła dla niemow...
Rumianek
Reklama
IWLF Labofarm Centrum Fitoterapii Panacea na poczcie
Nasze leki
IWLF Labofarm IWLF Labofarm IWLF Labofarm
Facebook Panacea
© 2005-2019 Panacea.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.