Home Szukaj Regulamin Kontakt
Menu główne
Strona główna
Prenumerata
Regulamin
Kontakt
Szukaj
Labofarm
IWLF Labofarm
Działy artykułów
Aktualności
Apiterapia
Aromaterapia
Badania
Badania kliniczne
Badania laboratoryjne
Centrum Fitoterapii
Człowiek i natura
Dermatologia
Dodatki żywnościowe
Edukacja
Felieton
Forum Aptekarskie
Herbarium
Historia
Historia i tradycja
Informacja naukowa
Informacje
Kosmeceutyki
Kosmetologia
Kultura
Kwiaty
Monografie roślin leczniczych
Natura i literatura
Natura i sztuka
Naturalne stanowiska
Nauka
Nauka i terapia
Nowości
Nutraceutyki
Od wydawcy
Ogrody
Ogrody botaniczne
Opieka farmaceutyczna
Opinie
Osobliwości
Owoce
Perspektywy
Pielęgnacja
Poczet wielkich fitoterapeutów
Podróże
Polemiki
Prace badawcze
Prawo
Problemy zdrowotne
Przyroda
Rośliny lecznicze
Rośliny niebezpieczne
Rynek
Stanowiska naturalne
Sztuka
Technologia
Terapia
Tradycja
Uprawy
Warzywa
Weterynaria
Wspomnienia
Wydarzenia
Z biblioteki
Z laboratorium
Zielarstwo
Zielnik
Zioła przyprawowe
Menu użytkownika
Nie masz jeszcze konta? Możesz sobie założyć!
Statystyki
userów na stronie: 0
gości na stronie: 7
Artykuły > Kosmeceutyki > Algi uroda z morza

Panacea Nr 4 (21), październik - grudzień 2007 strony: 28-29

Panacea Nr 4(21), październik - grudzień 2007

Algi uroda z morza

Algi (Algae) to po prostu glony - grupa roślin samożywnych, o budowie jedno- lub wielokomórkowej. Nie mają korzeni, liści ani łodyg. Ich organizm stanowi tzw. plecha. Żyją w środowisku wodnym, we wszystkich strefach geograficznych. Pływają swobodnie w wodzie jako plankton lub osiadają na dnie w postaci tzw. bentosu. Tworzą niekiedy prawdziwe podwodne łąki na różnych głębokościach. Można je spotkać w wodach słonych, słodkich, chłodnych, lodowatych, ciepłych, a nawet w gorących źródłach, gdzie temperatura wody przekracza 45°C!

Rośliny użytkowe
Ludy Dalekiego Wschodu (Japończycy, Chińczycy, Polinezyjczycy) wykorzystywały te rośliny do różnych celów: jako pokarm dla ludzi, pasza dla zwierząt, surowiec leczniczy, nawóz. W starożytnym Rzymie piękne panie używały wyciągów z morszczynu jako różu do policzków. Pewne gatunki glonów wykorzystywano też do barwienia tkanin na piękny, purpurowy kolor.

Produkty kosmetyczne
zawierające substancje czynne z alg można bez obawy stosować nawet do skóry wrażliwej. Zmęczonej skórze algi dostarczają cennych składników odżywczych oraz umożliwiają zatrzymanie wody, dzięki czemu skóra staje się gładka i jędrna. Spośród znanych dotychczas gatunków alg, w przemyśle kosmetycznym stosuje się około 50. Najwyżej cenione są algi morskie brunatnice i krasnorosty, ze względu na bardzo dużą zawartość śluzów i jodu. Wykorzystuje się też niektóre gatunki zielenic. Substancje czynne z alg, wykorzystywane w kosmetyce, tworzą długą listę.


Spirulina platensis w tabletkach

Węglowodany
D-mannitol - działa na skórę bakteriostatycznie i nawilżająco, reguluje też pracę gruczołów łojowych; kwas hialuronowy - gromadzi wodę w skórze; kwasy alginowe i ich sole (alginiany) - tworzą lepkie roztwory, dzięki czemu regulują konsystencję kosmetyków; fukany (laminaryna, fukoidyna) - poprawiają ukrwienie skóry, stymulują mikrocyrkulację i przemianę materii w komórkach; karageniany - powlekają, osłaniają, służą także jako emulgatory i środki spęczniające. Najwcześniej wyodrębnionym, zbadanym i wykorzystanym polisacharydem alg był agar. Stosowany jest do produkcji żeli oraz do zagęszczania kosmetyków. Dodatek agaru sprawia, że preparaty kosmetyczne lepiej się rozsmarowują i nie wysychają zbyt szybko.

Lipidy
Są to przede wszystkim wolne kwasy tłuszczowe, zaliczane do NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, dawniej zwane witaminą F) - kwasy arachidonowy, linolowy oraz bardzo rzadki w świecie roślinnym kwas gamma-linolenowy (GLA).

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
Prowitaminy A (karotenoidy), np. beta-karoten. Rekordowo dużą zawartość karotenoidów posiada Spirulina platensis (234,0 mg% suchej masy). Dla porównania, marchew - 41,7 mg% suchej masy. Witaminy A biorą udział w procesach keratynizacji naskórka i w utrzymaniu nienaruszalności tkanki nabłonkowej. Niedobór tych witamin objawia się suchością i złuszczaniem skóry.
Tokoferole (witaminy z grupy E) - u większości zielonych i czerwonych alg dominuje -tokoferol (stanowi 96-100% liporozpuszczalnej frakcji witamin). Witaminy grupy E należą do najsilniejszych antyutleniaczy. Zapobiegają utlenianiu nienasyconych kwasów tłuszczowych w lipidach błon komórkowych. Uważa się, że zapobiegają w ten sposób powstawaniu zmian nowotworowych skóry. Wykazują działanie wyraźnie odmładzające ("witamina młodości").

Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Witaminy grupy B. Ich zawartość w algach często przekracza ilości spotykane u roślin uznanych tradycyjnie za najbogatsze źródła tej witaminy. Porównanie: witaminę B1 w pomidorach ocenia się na 1,8 mg% suchej masy, a w Spirulina platensis - 4,8 mg%; witamina B2 w koprze - 3,8 mg%, a w glonach Cyanidium caldarium - 4,8 mg%; kwas foliowy w pomidorach - 0,6 mg%, a w Spirulina platensis do 6,7 mg%; witamina PP w pomidorach - 37,9 mg%, w Porphyridium cruentum aż 58,2 mg% suchej masy! Witaminy te są wykorzystywane w preparatach kosmetycznych o działaniu przeciwświądowym, przeciwzapalnym, w chorobach łojotokowych i w trądziku różowatym. Witamina C jest najsilniejszym antyoksydantem, występującym w organizmach żywych. Ma też działanie odtruwające, uszczelnia naczynia krwionośne, uczestniczy w syntezie kolagenu, białka niezwykle ważnego dla zachowania młodej skóry. Algi nie są najbogatszym źródłem witaminy C, ale i tu ilości są pokaźne - od 171 mg% suchej masy u Porphyridium cruentum do 242 mg% u Chlorella vulgaris.

Składniki mineralne
Zawartość mikroelementów w glonach jest przeciętnie 10 razy większa niż w roślinach lądowych! Występują tu sód, potas, magnez, miedź, żelazo, cynk, krzem, wanad. Skład wody morskiej, płynów ustrojowych alg oraz organizmów wyższych jest bardzo zbliżony pod względem zawartości i składu elektrolitów, dlatego związki mineralne pozyskiwane z glonów mogą być dodawane do kosmetyków dla polepszenia ich właściwości, oraz stosowane w rozmaitych zabiegach regenerujących ciało i skórę.

Ulubieńcy przemysłu kosmetycznego
Przedstawiciel brunatnic, wielkomorszcz gruszkonośny Macrocystis pyrifera często występuje w szamponach do włosów przetłuszczających się. W kremach przeciwzmarszczkowych ważną rolę pełni brunatnica undaria pierzasta Undaria pinnatifida, w Japonii zwana wakame. Posiada szczególne właściwości nawilżające i przeciwdziałające tworzeniu się zmarszczek. W kosmetykach przeciwko cellulitowi występuje morszczyn pęcherzykowaty Fucus vesiculosus, bogaty w jod i witaminę C oraz w składniki rozpuszczające zatory tworzone w tkance przez limfę. Listownica palczasta Laminaria digitata jest wykorzystywana głównie jako spoiwo w kremach, maściach i żelach. Spośród krasnorostów należy wymienić chrzęścicę kędzierzawą Chondrus crispus, tzw. mech irlandzki, źródło karagenu (substancji zawierającej polisacharydy śluzowe, pęczniejące pod wpływem wody). Żebrowiec krwisty Delesseria sanguinea jest ceniony ze względu na dużą ilość substancji odżywczych, łatwo przyswajalnych przez skórę. Skalinek wapienny Lithothamnion calcareum dostarcza tzw. piasku wapiennego, stanowiącego składnik kosmetycznych maseczek oczyszczających. Żyjąca w Atlantyku Palmaria palmata hamuje czynność gruczołów potowych, dlatego stosowana jest głównie do produkcji dezodorantów. Szkarłatnica pępkowa Porphyra umbilicata jest najbogatszym wśród alg źródłem kwasu gammalinolenowego, który chroni skórę przed infekcjami oraz likwiduje stany zapalne. Wśród zielenic na szczególną uwagę zasługuje ulwa sałatowa Ulva lactuca, zwana też sałatą morską lub japońską aosą. Glon ten dostarcza niezwykle cennego białka - aosainy. Aosaina wyraźnie opóźnia procesy starzenia się skóry, jest też ceniona ze względu na właściwości odżywcze. Inna zielenica dunaliella słonolubna Dunaliella salina jest bogatym źródłem beta karotenu, przeciwutleniacza zwalczającego wolne rodniki. Surowce kosmetyczne z alg występują w różnych postaciach:


Fucus vesiculosus - morszczyn pecherzykowaty

Algi w całości
- suszone sproszkowane lub liofilizowane. Mają nieestetyczny, brązowy kolor i trudno łączą się z innymi składnikami preparatów kosmetycznych. Mogą być wykorzystane w zwalczaniu cellulitu, w kąpielach regenerujących i preparatach, które nie są pozostawiane na skórze po zabiegu.

Ekstrakty lipidowe
Dostarczają frakcji zawierającej wolne kwasy tłuszczowe, glikolipidy, fosfolipidy, witaminy, steroidy, karotenoidy, chlorofil, glicerol. Mają zastosowanie w kremach wygładzających skórę i przeciwdziałających jej wiotczeniu. Z fosfolipidów alg można tworzyć liposomy, pokonujące bariery skórne, co umożliwia wnikanie ważnych substancji nawilżających, natłuszczających i regenerujących skórę.


Undaria pinnatifida - undaria pierzasta

Ekstrakty wodne
Pozwalają na selektywne wydobycie rozpuszczalnych w wodzie substancji czynnych, głównie polisacharydów i białek (glikoprotein, metaloprotein). Ekstrakty te mają właściwości lipolityczne (zwłaszcza związki zawierające jod). Łącząc się z proteinami skóry, pobudzają metabolizm komórek, co prowadzi do ubytku tkanki tłuszczowej, na skutek jej utleniania. Siarczany polisacharydów, zawarte w ekstraktach wodnych, reagują z proteinami, tworząc z nimi żele. Fakt ten został wykorzystany do tworzenia kosmetyków o właściwościach nawilżających i zmiękczających (maseczki, preparaty do pielęgnacji włosów).

Oligosacharydy
otrzymywane przez enzymatyczną degradację agaru, znajdują zastosowanie w preparatach do układania włosów. Nadają włosom miękkość, gładkość i połysk.

dr Elżbieta Kowalska-Wochna
- Wyższa Szkoła Kosmetologii i Ochrony Zdrowia w Białymstoku



Najczęściej czytane
Zioła na choroby...
Fitoterapia w cho...
Ruszczyk kolczast...
Reumatoidalne zap...
Selen - pierwiast...
Propolis, mleczko...
Nadciśnienie tę...
Mniszek lekarski
Lucerna - niedoce...
Rośliny leczą b...
Pomarańcza
Polifenole rośli...
Kora dębu i dęb...
Forum Naukowe W G...
Wąkrota azjatyck...
Ostropest plamist...
Zioła na dziecie...
Czosnek - Antybio...
Rumianek
Zioła dla niemow...
Reklama
IWLF Labofarm Centrum Fitoterapii
Nasze leki
IWLF Labofarm IWLF Labofarm IWLF Labofarm
Facebook Panacea
© 2005-2018 Panacea.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.