Home Szukaj Regulamin Kontakt
Menu główne
Strona główna
Prenumerata
Regulamin
Kontakt
Szukaj
Labofarm
IWLF Labofarm
Działy artykułów
Aktualności
Apiterapia
Aromaterapia
Badania
Badania kliniczne
Badania laboratoryjne
Centrum Fitoterapii
Człowiek i natura
Dermatologia
Dodatki żywnościowe
Edukacja
Felieton
Forum Aptekarskie
Herbarium
Historia
Historia i tradycja
Informacja naukowa
Informacje
Kosmeceutyki
Kosmetologia
Kultura
Kwiaty
Monografie roślin leczniczych
Natura i literatura
Natura i sztuka
Naturalne stanowiska
Nauka
Nauka i terapia
Nowości
Nutraceutyki
Od wydawcy
Ogrody
Ogrody botaniczne
Opieka farmaceutyczna
Opinie
Osobliwości
Owoce
Perspektywy
Pielęgnacja
Poczet wielkich fitoterapeutów
Podróże
Polemiki
Prace badawcze
Prawo
Problemy zdrowotne
Przyroda
Rośliny lecznicze
Rośliny niebezpieczne
Rynek
Stanowiska naturalne
Suplementy diety
Sztuka
Technologia
Terapia
Tradycja
Uprawy
Warzywa
Weterynaria
Wspomnienia
Wydarzenia
Z biblioteki
Z laboratorium
Zielarstwo
Zielnik
Zioła przyprawowe
Menu użytkownika
Nie masz jeszcze konta? Możesz sobie założyć!
Statystyki
userów na stronie: 0
gości na stronie: 3
Artykuły > Aromaterapia > Co Się Tyczy Zapachów ... cz7

Panacea Nr 1 (14), styczeń - marzec 2006 strona: 28

Co się tyczy zapachów ...

. . . część 7 . . .

Pelargonia, palczatka

Pelargonia (Pelargonium)
Pelargonium regium Roślina z rodziny Geraniaceae. Krzewy lub podkrzewy o liściach dłoniastych lud dłoniastodzielnych, silnie pachnących. Kwiatostany baldachokształtne. Większość pochodzi z Afryki południowej.
Olejek geraniowy Oleum Gerani jest ruchliwą, bezbarwną cieczą, łatwo ulatniająca się, o zapachu silnie cytrynowym i ostrym, o piekącym smaku. Otrzymywany jest z Pelargonium graveolens, Pelargonium roseum lub innych gatunków Pelargonium. Zawiera geraniol (25-26%), citronelol (27-49%), linalol, menton, kwas walerianowy, kwas pelargonowy, eudesmol, seskwiterpeny. Ma własności przeciwbakteryjne, ściągające, hemostatyczne (jest przez to pomocny w leczeniu wszelkich zranień, ułatwia szybkie gojenie), przeciwwirusowe, uspokajające. Reguluje krążenie krwi i gospodarkę płynami (cellulitis), łagodzi skutki cukrzycy. Wzmaga wydzielanie moczu, przyspiesza akcję serca i częstość oddechów. Zmniejsza napięcie nerwowe, depresje, stany lękowe oraz problemy menopauzy i związane z nimi zaburzenia seksualne. Wywiera wpływ wzmacniający, uspokajający, przeciwdepresyjny, żółciopędny, wykrztuśny, osuszający na drogi oddechowe, przeciwbólowy, rozkurczowy, rozgrzewający, przeciwzapalny, pobudzający układ immunologiczny, przeciwtrądzikowy.

Olejek geraniowy stosuje się przy terapii przeziębień, grypy, kaszlu, kataru, przy infekcjach skóry, trądziku, egzemach, opryszczkach, łupieżu, rozstępach skóry. Nasila procesy regeneracyjne. Hamuje procesy ropienia tkanek. Niszczy wirusy, bakterie, grzyby, roztocze, pierwotniaki.

Można go stosować przy chorobach zakaźnych, lękach, depresji, przeziębieniu, opryszczce, łuszczycy, trądziku, zakażonych ranach, wypryskach, chorych zatokach, szumie w uszach, zaburzeniach pokwitania i przekwitania. Olejek jest skutecznym środkiem rozjaśniającym skórę i przeciwtrądzikowym. Zapobiega łuszczycy i wypadaniu włosów, odświeża ciało. Działa silnie odwaniająco. Ma zdolność regulowania poziomu łoju wydalonego przez skórę. Działa korzystnie na skórę nadmiernie suchą oraz nadmiernie tłustą, także na cery mieszane. Jest dobrym antyseptykiem do pielęgnacji jamy ustnej. Leczy ugryzienia, użądlenia owadów oraz pajęczaków.

Brodźca palczatki (Pogostemon patchouli)
Należy do rodziny Lamiaceae. Występuje w Ameryce Południowej, Malezji, Indonezji. Liście zawierają do 3,5% olejku.
Olejek paczulowy Oleum Patchouli ma postać gęstej cieczy barwy brunatnej lub ciemnożółtej. Zawiera patchoulen, patchoulol, azulen, guajen, eugenol. Działa przeciwzapalnie, uspokajająco, przeciwdepresyjnie, przeciwtrądzikowo, odświeżająco, odkażająco, regenerująco, wzmacniająco, moczopędnie, grzybobójczo, odstraszająco na owady i pajęczaki, wykrztuśnie, pobudzająco na wydzielanie soków trawiennych.

Olejek paczulowy ma działanie antyseptyczne, przeciwzapalne, stymulujące i tonizujące. Używany w leczeniu trądziku, pęknięć skóry, niektórych typów egzemy, infekcji pochodzenia grzybiczego, niektórych alergii skórnych i łupieżu.

Stosowany jest także w leczeniu niemocy płciowej, depresji, stresu, hemoroidów, chorób zakaźnych, przeziębienia, zapalenia układu moczowego, objawów związanych z pokwitaniem i przekwitaniem, alergii, cellulitis, łuszczycy i ran. Leczy również opryszczkę. Stosuje się go przy ukąszeniach węży, jadowitych owadów, ma działanie owadobójcze. Odstrasza mole. Jest szeroko stosowany w przemyśle perfumeryjnym jako utrwalacz, z powodu trwałości zapachu. Nadaje mieszankom zapachowym orientalną nutę.

Dr n. farm. Bożena Kowalczyk
Śląska Akademia Medyczna, Katedra i Zakład Botaniki Farmaceutycznej i Zielarstwa w Sosnowcu.



Najczęściej czytane
Zioła na choroby...
Fitoterapia w cho...
Ruszczyk kolczast...
Reumatoidalne zap...
Selen - pierwiast...
Lucerna - niedoce...
Nadciśnienie tę...
Propolis, mleczko...
Mniszek lekarski
Rośliny leczą b...
Pomarańcza
Wąkrota azjatyck...
Kora dębu i dęb...
Polifenole rośli...
Forum Naukowe W G...
Ostropest plamist...
Zioła na dziecie...
Czosnek - Antybio...
Zioła dla niemow...
Rumianek
Reklama
IWLF Labofarm Centrum Fitoterapii Panacea na poczcie
Nasze leki
IWLF Labofarm IWLF Labofarm IWLF Labofarm
Facebook Panacea
© 2005-2019 Panacea.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.