Home Rejestracja Szukaj Kontakt

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu swiadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczacych cookies oznacza, że beda one zamieszczane w Państwa urzadzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień przechowywania i uzyskiwania dostępu do cookies przy pomocy ustawień przegladarki lub urzadzenia końcowego, z których Państwo korzystacie. X

Menu główne
Strona główna
Logowanie
Księga gości
Rekomenduj nas
Prenumerata
Kontakt
Szukaj
Labofarm
IWLF Labofarm
Działy artykułów
Aktualności
Apiterapia
Aromaterapia
Badania
Badania kliniczne
Badania laboratoryjne
Centrum Fitoterapii
Człowiek i natura
Dermatologia
Dodatki żywnościowe
Edukacja
Felieton
Forum Aptekarskie
Herbarium
Historia
Historia i tradycja
Informacja naukowa
Informacje
Kosmeceutyki
Kosmetologia
Kultura
Kwiaty
Monografie roślin leczniczych
Natura i literatura
Natura i sztuka
Naturalne stanowiska
Nauka
Nauka i terapia
Nowości
Nutraceutyki
Od wydawcy
Ogrody
Ogrody botaniczne
Opieka farmaceutyczna
Opinie
Osobliwości
Owoce
Perspektywy
Pielęgnacja
Poczet wielkich fitoterapeutów
Podróże
Polemiki
Prace badawcze
Prawo
Problemy zdrowotne
Przyroda
Rośliny lecznicze
Rośliny niebezpieczne
Rynek
Stanowiska naturalne
Sztuka
Technologia
Terapia
Tradycja
Uprawy
Warzywa
Weterynaria
Wspomnienia
Wydarzenia
Z biblioteki
Z laboratorium
Zielarstwo
Zielnik
Zioła przyprawowe
Menu użytkownika
Nie masz jeszcze konta? Możesz sobie założyć!
Statystyki
userów na stronie: 0
gości na stronie: 4
Artykuły > Przyroda > Właściwości lecznicze produktów pszczelich

Panacea Nr 3 (20), lipiec - wrzesień 2007 strony: 21-23

Właściwości lecznicze produktów pszczelich

Miód, pyłek kwiatowy, mleczko, propolis i jad

Pszczoły zbierają i wytwarzają niezwykle cenne dla człowieka produkty, takie jak miód, pyłek kwiatowy, mleczko, propolis i jad. Są one często wykorzystywane w medycynie naturalnej, ponieważ posiadają wzmacniające, przeciwbakteryjne i odtruwające właściwości. Ponadto są cennym źródłem substancji niezbędnych dla zdrowia i właściwego funkcjonowania organizmu.

Miód pszczeli należy do produktów spożywczych łatwo przyswajalnych i dlatego zalecany jest w żywieniu dzieci oraz osób starszych, wyczerpanych chorobą lub ciężką pracą.

Dojrzały miód zawiera od 60 do 75% glukozy i fruktozy. Jest bogaty w związki mineralne, substancje zapachowe, hormony i enzymy. Zawiera między innymi hormon acetylocholinę, która obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi. Glukoza i fruktoza – główne składniki miodu – biorąc udział w procesach detoksykacji, osłabiają toksyczne działanie alkoholu, nikotyny i kofeiny. Występujące w miodzie enzymy, olejki eteryczne i flawoidy sprawiają, że ma on właściwości antybakteryjne. Miód, tak jak zioła, od dawna zajmuje poczesne miejsce w medycynie. Jest z powodzeniem wykorzystywany w chorobach serca, wątroby, układu nerwowego, a także w stanach ogólnego wyczerpania organizmu. Jak większość naturalnych produktów, działa powoli i wymaga długiego okresu stosowania.

Medycyna ludowa zaleca smarowanie miodem uszkodzonych tkanek, gdyż naturalny roztwór wodny miodu hamuje rozwój bakterii gnilnych. Właściwości przeciwbakteryjne są wynikiem wytwarzania nadtlenku wodoru, powstającego w procesie utleniania glukozy.

Miody, w zależności od surowca, dzielą się na

miód rzepakowy
miód wrzosowy
miód spadziowy
miód gryczany

nektarowe i spadziowe
W naszych warunkach przyrodniczo-klimatycznych z miodów nektarowych pozyskuje się miód rzepakowy, akacjowy, lipowy, malinowy, gryczany, wrzosowy i wielokwiatowy. Miody nektarowe odznaczają się różnymi właściwościami leczniczymi. Gryczany i akacjowy jest polecany w chorobach przewodu pokarmowego. Miód lipowy działa uspakajająco. Rzepakowy jest najlepszy w chorobach serca, podobnie malinowy. Wrzosowy, o charakterystycznej galaretowatej konsystencji, wskazany jest w schorzeniach dróg moczowych i w przeroście prostaty.
Najbardziej wartościowy jest jednak miód spadziowy, który zawiera dużo pierwiastków śladowych, zwłaszcza żelaza i magnezu. Najkorzystniej jest spożywać miód systematycznie, 1-2 łyżki dziennie.

Zwolennicy apiterapii zalecają rozpoczynać dzień od wypicia szklanki wody osłodzonej jedną łyżeczką miodu. Taki napój ma działanie energetyzujące.

Pyłek kwiatowy
to komórki rozrodcze, wytwarzane przez kwiaty i przenoszone do ula przez pszczoły, w postaci obnóży pyłkowych. Ze względu na bogaty skład chemiczny, pyłek kwiatowy jest cenną odżywką wzmacniającą organizm. Świeży pyłek zawiera około 20-25% wody, podobną ilość białka, 20-50% węglowodanów oraz od 2 do 10% tłuszczów. Działanie regenerujące sprawia, że z powodzeniem stosowany jest w zaburzeniach trawienia i przemiany materii.

Kuracja pyłkowa poprawia ukrwienie tkanki nerwowej, przez co zwiększa się zdolność koncentracji. Wpływa także korzystnie na psychikę, osłabiając działanie stresu i poprawiając samopoczucie.

W zależności od pochodzenia, pyłek wykazuje różne właściwości lecznicze. Pyłek z akacji i lipy działa uspokajająco. Pyłek z mniszka lekarskiego polecany jest w chorobach pęcherza moczowego i nerek, a pyłek z jabłoni wspomaga organizm w chorobach serca.
Pszczoły odkładają zebrany pyłek w komórkach plastra, dodając do niego niewielkie ilości miodu. W tak spreparowanej mieszaninie zachodzi fermentacja mlekowa. Przefermentowany pyłek to pierzga. Odznacza się ona działaniem bakteriostatycznym i wzmacniającym organizm. Pozyskiwanie jej w takiej postaci jest jednak skomplikowane technicznie i dlatego preparaty lecznicze sporządza się z pierzgi wytwarzanej w sposób sztuczny. W pierzdze, na skutek fermentacji mlekowej, wzrasta zawartość cukrów prostych, a białko ulega częściowemu rozkładowi do aminokwasów, co zwiększa przyswajalność przez organizm. Podawanie pierzgi zalecane jest w okresie rekonwalescencji, w chorobach układu nerwowego i w schorzeniach jelit.

Mleczko pszczele
jest wydzieliną gruczołów gardzielowych pszczół robotnic, służącą w rodzinie pszczelej do karmienia larw i królowej matki. Jest to gęsta substancja o jasnokremowym zabarwieniu i gorzkawym smaku. Dominującym składnikiem mleczka jest białko, zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne, co decyduje o jego walorach odżywczych. W mleczku występują ponadto związki biologicznie aktywne, takie jak witaminy, mikroelementy, hormony i enzymy. Z tego względu jest bardzo cenną dla człowieka odżywką. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie układów krążenia, nerwowego, kostnego, a także odpornościowego. Polecane jest szczególnie dla dzieci, rekonwalescentów i osób starszych.

pierzga

Jad pszczeli
zawiera głównie peptydy, aminy i enzymy. Jest on wydzielany przez gruczoły aparatu żądłowego pszczół robotnic. Właściwości jadu pszczelego od dawna są wykorzystywane w medycynie, ponieważ działa on przeciwzapalnie i polecany jest w schorzeniach reumatycznych. Składniki jadu obniżają krzepliwość krwi, co może być wykorzystywane w leczeniu miażdżycy.

Kuracja jadem, czyli apitoksynoterapia, polega na okresowym poddawaniu się użądleniom pszczół.

Leczenie należy prowadzić pod nadzorem lekarza. Nie wolno takiej terapii stosować u dzieci, osób starszych, chorych na niewydolność serca i uczulonych na histaminę.

Kit pszczeli
pyłek kwiatowy
czyli propolis, jest wartościowym produktem leczniczym. To substancja pochodzenia żywicznego, którą pszczoły zbierają głównie z pączków brzozy, olszy, klonu i kasztanowca. Pszczoły używają jej do uszczelniania i odkażania gniazda. Propolis zawiera 50-55% żywic, 25-30% wosków, 10% olejków aromatycznych oraz około 5% takich substancji, jak garbniki, kwasy organiczne, flawony i terpeny.
Powszechnie znaną właściwością propolisu jest jego działanie przeciwbakteryjne. W starożytnym Egipcie kapłani wykorzystywali kit pszczeli do balsamowania zwłok, a w średniowieczu używano go do odkażania mieszkań. Z dobrym skutkiem wykorzystywany jest w leczeniu ran i oparzeń. Stosowany w postaci ekstraktu spirytusowego lub maści propolisowej, przyspiesza regenerację nabłonków. Leczy stany zapalne dziąseł i zapobiega nawrotom tego schorzenia. Propolis jest także składnikiem gałek dopochwowych, które stosuje się w stanach zapalnych narządów rodnych kobiet.

kit pszczeli

Zbyt małe spożycie
Miód i inne produkty pszczele są mieszaniną kilkudziesięciu substancji chemicznych. Ich wspólne działanie korzystnie wpływa na przebieg procesów fizjologicznych organizmu. Medycyna naturalna jednoznacznie potwierdza, że osoby spożywające miód i produkty pszczele żyją dłużej oraz rzadziej chorują. Mimo tych bezspornych faktów, spożycie miodu w Polsce jest niskie i wynosi zaledwie 0,4 kg na jednego mieszkańca rocznie. W Niemczech, Austrii i Japonii, czyli w krajach o najwyższym spożyciu miodu, wskaźnik ten wynosi ponad 3 kg na osobę.
Propagujmy lecznicze właściwości produktów pszczelich – z korzyścią zarówno dla naszego zdrowia, jak i dla rozwoju polskiego pszczelarstwa.

dr inż. Janusz Ryszard Mroczek
- Zakład Przyrodniczych Podstaw Rolnictwa Uniwersytetu Rzeszowskiego

Autor jest absolwentem Studium Pszczelarskiego w Pszczelej Woli. Na Uniwersytecie Rzeszowskim prowadzi zajęcia z ekologii i ochrony środowiska, ochrony przyrody oraz zrównoważonego rozwoju.

komentarz[0] |

Najczęściej czytane
Zioła na choroby...
Fitoterapia w cho...
Reumatoidalne zap...
Ruszczyk kolczast...
Selen - pierwiast...
Propolis, mleczko...
Nadciśnienie tę...
Mniszek lekarski
Rośliny leczą b...
Pomarańcza
Polifenole rośli...
Forum Naukowe W G...
Kora dębu i dęb...
Lucerna - niedoce...
Wąkrota azjatyck...
Ostropest plamist...
Zioła na dziecie...
Czosnek - Antybio...
Rumianek
Zioła dla niemow...
Reklama
IWLF Labofarm Labovet
Nasze leki
IWLF Labofarm IWLF Labofarm IWLF Labofarm
Facebook Panacea
© 2005-2017 Panacea.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.