Home Rejestracja Szukaj Kontakt

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu swiadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczacych cookies oznacza, że beda one zamieszczane w Państwa urzadzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień przechowywania i uzyskiwania dostępu do cookies przy pomocy ustawień przegladarki lub urzadzenia końcowego, z których Państwo korzystacie. X

Menu główne
Strona główna
Logowanie
Księga gości
Rekomenduj nas
Prenumerata
Kontakt
Szukaj
Labofarm
IWLF Labofarm
Działy artykułów
Aktualności
Apiterapia
Aromaterapia
Badania
Badania kliniczne
Badania laboratoryjne
Centrum Fitoterapii
Człowiek i natura
Dermatologia
Dodatki żywnościowe
Edukacja
Felieton
Forum Aptekarskie
Herbarium
Historia
Historia i tradycja
Informacja naukowa
Informacje
Kosmeceutyki
Kosmetologia
Kultura
Kwiaty
Monografie roślin leczniczych
Natura i literatura
Natura i sztuka
Naturalne stanowiska
Nauka
Nauka i terapia
Nowości
Nutraceutyki
Od wydawcy
Ogrody
Ogrody botaniczne
Opieka farmaceutyczna
Opinie
Osobliwości
Owoce
Perspektywy
Pielęgnacja
Poczet wielkich fitoterapeutów
Podróże
Polemiki
Prace badawcze
Prawo
Problemy zdrowotne
Przyroda
Rośliny lecznicze
Rośliny niebezpieczne
Rynek
Stanowiska naturalne
Sztuka
Technologia
Terapia
Tradycja
Uprawy
Warzywa
Weterynaria
Wspomnienia
Wydarzenia
Z biblioteki
Z laboratorium
Zielarstwo
Zielnik
Zioła przyprawowe
Menu użytkownika
Nie masz jeszcze konta? Możesz sobie założyć!
Statystyki
userów na stronie: 0
gości na stronie: 4
Artykuły > Apiterapia > Miody - część pierwsza

Panacea Nr 4 (21), październik - grudzień 2007 strony: 16-17

Miody - część pierwsza
Apiterapia to leczenie chorób przy pomocy produktów pszczelich, takich jak miody i ziołomiody, obnóza pyłkowe i pierzga, propolis, mleczko pszczele, wosk. Z kolei apitoksynoterapia wykorzystuje w tym celu jad pszczeli. W kolejnych numerach bedziemy kontynuowac cykl artykułów poswieconych leczniczym własciwosciom poszczególnych produktów.

Miód zaliczany jest do najbardziej wartościowych produktów pszczelich. Jego działanie lecznicze znane jest od starożytności. Badania ostatnich dziesięcioleci potwierdzają korzystne działanie lecznicze miodu w wielu schorzeniach. Polska norma określa miód jako produkt spożywczy, wytworzony przez pszczoły z nektaru roślin, spadzi lub z nektaru i ze spadzi. W związku z tym rozróżniamy trzy rodzaje miodów: nektarowy, spadziowy oraz nektarowo-spadziowy.

Podstawowym surowcem do produkcji miodu nektarowego jest nektar wytwarzany przez nektarniki kwiatów. Substancja ta zwabia - swą wonią i wysoką koncentracją cukru - owady zapylające. Miód spadziowy powstaje z wydaliny mszyc i czerwców. Odmiana miodu nektarowego zależy od gatunku rośliny, z jakiej pszczoła pobrała nektar. Miód spadziowy powstaje zarówno ze spadzi iglastej, jak i z liściastej.

Terapia
Niezależnie od rodzaju choroby, w lekkich przypadkach miód stosuje się w monoterapii. W cięższych lub bardziej zaawansowanych stanach podaje się go w połączeniu z preparatami selektywnie działającymi na daną chorobę.

Zaleca się przyjmowanie miodu na godzinę przed posiłkiem, po rozpuszczeniu w szklance ciepłej wody.

Poniższa tabela przedstawia dawki dzienne miodu w różnych stanach chorobowych.

Niemowlętom podaje się 1 łyżeczkę dziennie, a dzieciom do 12 roku życia - 3 do 6 łyżeczek.

Układ oddechowy
Miód często stosowany jest w początkowej fazie przeziębienia, co prowadzi do zwiększenia odporności organizmu i ochrony dróg oddechowych przed rozwojem zakażenia. Znajduje szerokie zastosowanie w przypadkach ostrych i przewlekłych zapaleń migdałków podniebiennych, gardła oraz noso gardzieli. Dobre wyniki uzyskuje się w terapii postępującego zaniku śluzówki górnych dróg oddechowych, w nieżycie więzadeł głosowych, tylnej ściany gardła i w chrypce. Efektem jest ustąpienie suchości w gardle, właściwe nawilżenie śluzówek oraz zanik wydzieliny ropnej.

Spożywanie miodu podczas ostrego lub przewlekłego zapalenia śluzówki nosa (kataru) pozwala na udrożnienie przewodów nosowych i regenerację błony śluzowej.

W trakcie terapii obserwuje się zanikanie kataru, kaszlu, bólu gardła i głowy, poprawę ogólnego samopoczucia i normalizację temperatury ciała. Zadowalające efekty uzyskuje się także w ostrym i przewlekłym zapaleniu zatok przynosowych, krtani, tchawicy i zakażeniu zatok czołowych. Miód posiada własności upłynniające śluz oskrzelowy - działa więc wykrztuśnie. Takie działanie umożliwia terapię ostrego i przewlekłego zapalenia oskrzeli i (pomocniczo) zapalenia płuc. Podawanie miodu dzieciom chorym na świnkę i odrę łagodzi przebieg tych chorób, a u dzieci chorych na krztusiec eliminuje odruch wymiotny.

W przypadkach chorób trudnych do wyleczenia innymi specyfikami, a także u pacjentów, dla których istnieją przeciwwskazania do stosowania antybiotyków, miód jest często niezastąpiony!

Inna ważna cecha miodu to jego właściwości przeciwalergiczne. Znajduje więc zastosowanie w terapii astmy oskrzelowej atopowej i pyłkowicy. Używa się w tym celu miodu nieprzetworzonego, zebranego w miarę możliwości w okolicy najbliższej miejscu zamieszkania pacjenta. W tym przypadku miód odgrywa rolę naturalnej szczepionki. Obecne w nim cząstki kurzu i pyłku kwiatowego (antygeny) powodują produkcję określonych przeciwciał.

Drogi oddechowe
W schorzeniach górnych dróg oddechowych miód podawany jest m.in. w postaci inhalacji. Łyżkę stołową miodu zalewa się szklanką wrzątku i wdycha przez 15-20 minut, przez okres 12-15 dni. Można również podjąć leczenie przy pomocy aparatury ultradźwiękowej. Przeprowadza się wówczas 1-2 zabiegi dziennie przez 15-20 minut. Leczenie trwa 10-20 dni. Wykorzystywane są roztwory miodu o stężeniach od 20 do 30%.

Najkorzystniejsze rezultaty w chorobach układu oddechowego uzyskuje się, łącząc doustne przyjmowanie miodu, inhalowanie oraz miejscową aplikację w postaci elektroforezy.

Doustnie podaje się 50-100 g dziennie w 4-5 dawkach, w postaci ciepłego roztworu w wodzie. Inhalacje sporządza się z 50% roztworu, podając go raz na dwa dni inhalatorem ultradźwiękowym, za pomocą którego przeprowadza się również elektroforezę.

Przy schorzeniach typu zapalenia oskrzeli najkorzystniej jest użyć naparu o działaniu napotnym, osłaniającym i wykrztuśnym jako rozpuszczalnika. Działanie takie posiadają surowce zielarskie: liść podbiału Farfarae folium, ziele miodunki Pulmonariae herba,  ziele lebiodki Origani herba, liść szałwii Salviae folium, korzeń i liść prawoślazu Altheae radix, folium, ziele tymianku Thymi herba.

Niezależnie od rodzaju schorzenia, ważna jest umiejętność dobrania odpowiedniej odmiany miodu do występującej choroby.

Przy przeziębieniu, grypie, kaszlu i zapaleniu oskrzeli najkorzystniej jest stosować miód lipowy lub spadziowy. Podczas bólu gardła - tymiankowy, wrzosowy, nostrzykowy lub szałwiowy.

Układ nerwowy
Miód odznacza się łagodnym działaniem uspokajającym, nasennym i minimalizującym skutki nadmiernego napięcia nerwowego. Wpływa na poprawę czynności ośrodkowego układu nerwowego i przyczynia się do odnowy sił psychicznych organizmu. Wzmaga intensywność pracy umysłowej, a u dzieci wpływa korzystnie na rozwój psychiczny i przyczynia się do zwiększenia odporności na zakażenia. Ze względu na własności uspokajające, ułatwia leczenie bezsenności. Polecany jest dzieciom i osobom starszym, a także ludziom nerwowym i przepracowanym. W tych przypadkach ułatwia zasypianie i poprawia jakość snu.

Miód okazał się prawdziwym panaceum na samoistny ból głowy, zwłaszcza pochodzenia migrenowego.

Korzystne efekty uzyskano również w nerwicy neurastenicznej, charakteryzującej się naprzemiennymi stanami pobudzenia i astenii. Podobnie pozytywne rezultaty odnotowano w leczeniu depresji i schizofrenii. Objawy zespołów psychoorganicznych, powstałe u osób narażonych na skażenie promieniotwórcze po katastrofie reaktora w Czarnobylu, również uległy osłabieniu, dzięki terapii miodem. Miód osłabia działanie wielu używek: kawy, alkoholu oraz tytoniu, co prowadzi do zmniejszenia częstotliwości występowania chorób o podłożu nerwowym. Różnego rodzaju nerwice można leczyć miodem lawendowym, kozłkowym oraz melisowym.

Układ krążenia
Działanie miodu w tym kierunku prowadzi do zwiększenia siły i wydajności skurczu mięśnia sercowego. Następuje rozszerzenie naczyń wieńcowych, spadek ciśnienia tętniczego (poprzez zwiększenie diurezy) i normalizacja rytmu serca. Wpływ na diurezę pochodzi od zawartych w miodzie cukrów - głównie glukozy i fruktozy - występujących w stężeniu około 70%. W leczeniu nerwicy serca, po podaniu miodu, ustępuje ból w okolicy serca i zmniejsza się napięcie nerwowe. Miód stosowany jest również u pacjentów z przewlekłym sercem płucnym i (wspomagająco) w zapaleniu mięśnia sercowego. Dobre efekty odnotowano u chorych na nadciśnienie tętnicze i chorobę niedokrwienną serca.
W leczeniu choroby niedokrwiennej należy podawać systematycznie 100-200 g miodu dziennie. Powinien być to miód lawendowy, melisowy lub walerianowy (kozłkowy). Uprzednio należy miód rozpuścić w 1 szklanki ciepłej wody. Przyjmować przed posiłkami.
W terapii choroby nadciśnieniowej można rozpuścić miód w naparze z owoców głogu Crataegi fructus lub róży Rosae fructus.


 

prof. dr hab. Krzysztof Jędrzejko
mgr farm. Jacek Malcher
- Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach


Prof. zw. dr hab. n. biol. Krzysztof Jędrzejko jest kierownikiem Katedry i Zakładu Botaniki Farmaceutycznej i Zielarstwa na Wydziale Farmaceutycznym z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej Sląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Autor oraz współautor licznych opracowań botanicznych, zielarsko - farmaceutycznych i medycznych. Dorobek naukowy obejmuje łącznie 375 pozycji. Wyróżniony licznymi nagrodami naukowymi i dydaktycznymi - zarówno uczelnianymi, jak i ministerialnymi.

Mgr farm. Jacek Malcher jest tegorocznym absolwentem Wydziału Farmaceutycznego z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej Sląskiego UM w Katowicach. Planuje studia doktoranckie z dziedziny roślin leczniczych i leku naturalnego w Katedrze i Zakładzie Botaniki Farmaceutycznej i Zielarstwa na tej uczelni.

komentarz[0] |

Najczęściej czytane
Zioła na choroby...
Fitoterapia w cho...
Reumatoidalne zap...
Ruszczyk kolczast...
Selen - pierwiast...
Propolis, mleczko...
Nadciśnienie tę...
Mniszek lekarski
Rośliny leczą b...
Pomarańcza
Polifenole rośli...
Forum Naukowe W G...
Kora dębu i dęb...
Lucerna - niedoce...
Wąkrota azjatyck...
Ostropest plamist...
Zioła na dziecie...
Czosnek - Antybio...
Rumianek
Zioła dla niemow...
Reklama
IWLF Labofarm Labovet
Nasze leki
IWLF Labofarm IWLF Labofarm IWLF Labofarm
Facebook Panacea
© 2005-2017 Panacea.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.